Köpguide för biljardduk

Lite längre ner på sidan hittar du vår utförliga guide om vad man kan behöva tänka på vid köp av biljardduk. Längst ner på sidan hittar du vanliga frågor och svar. Vi börjar emellertid med en snabbguide för dig som snabbt och enkelt vill veta vilken duk du ska ha till ditt biljardbord.

Snabb-guide

- Jag vill ha den duken som är av bästa kvalitet. Den ska vara garanterat noppfri, se bra ut och passa för avancerade spelare. Duken för dig: Championship Tour Edition

- Jag vill ha den duk som passar bäst till till en riktigt utsatt spemiljö såsom en skola eller fritidsgård. Spelarna är amatörspelare. Duken för dig: Championship Titan

- Jag vill ha en duk som passar bra till ett hemmabord. Den ska vara fin att titta på, hålla goda spelegenskaper för hemmaspelaren och ha en hållbarhet som passar för spel någon gång om dagen. Duken för dig: aPrioriGaming Home Edition / Om du vill ha fler färger finns Championship Titan i 34 olika färger

- Jag vill ha en duk som klarar av spill och är fläcksäker, men som samtidigt fungerar att spela på för hemmaspelaren. Duken för dig: Championship Teflon Ultra är doppad i teflon och stöter därmed bort vätska samtidigt som den håller goda spelegenskaper.

Utförlig köpguide

Material – Ull/Nylon

Biljardduk är vanligtvis gjord av en blandning mellan ull och nylon. Anledningen att man blandar nylon i duken är för att den ska bli slitstarkare, och andelen nylon är alltid lägre än 50 %. Ullen ger en önskad snabbhet och ”rätt rull” på duken. Normalt sett är det mellan 60 och 90 % ull i duken. För hemmabruk kan man gärna ha uppåt 90% ull i duken. Duken brukar ändå hålla i flera år.

Ett jämförelsetal på duk är tätheten, vilken mäts i ounces per kvadratmeter. Detta tal brukar ligga runt 20, och stiger mer högre andel ull, då ull är tyngre än nylon. Detta mått är för sig självt inget definitivt mått på dukens kvalitet, eftersom andra faktorer, såsom tjockleken på tråden, även påverkar. Ett högre värde är bättre, och ett värde på runt 20 brukar bara rekommenderbart.

Woolen/Worsted cloth

Man skiljer på worsted och wollen cloth. Det finns tyvärr ingen riktigt bra svensk översättning på dessa ord, men begreppen är de mest väsentliga när man ska skilja på olika sorters tyg. Det finns en klar prisskillnad mellan dessa två tygsorter, och denna skillnad grundar sig i att ”worsted cloth” är gjort av kamgarnstyg, medan ”woolen cloth” är gjort från kardgarnstyg.

Utgångsämnet för de båda dukarna är ull, men i kamgarnsduk (worsted) har man tagit bort alla korta och brutna fibrer innan man spinner duken. Ytan på duken blir jämnare, noppfriare och snabbare att spela på. Trådarna i ett kamgarnstyg tenderar även att ligga rakare, alltså att alla trådar blir parallella mot varandra. Om man håller en duk av vardera sort bredvid varandra ser man tydligt skillnaden.

Vilken duk man bör välja till ett biljardbordbord beror mycket på i vilket syfte man har bordet. För en mindre avancerad spelare kommer noppor eller ojämnheter inte att ha lika stor betydelse. Man kan även tänka på att det finns ett estetiskt perspektiv, där alternativet ”worsted” håller sig jämnare och luddar mindre över tiden.

Underhåll och byte

På biljardhallar byts duken ofta varje år. Om man inte spelar så mycket hemma kan man ofta ha samma duk i flera år, särskilt om man har valt en ”worsted” duk. Om man spiller på duken är det bättre att byta ut duken snarare än att ta av, tvätta och sätta på samma duk igen. Detta eftersom duken är uppklippt i hålen, vilket gör den väldigt svår att sätta på igen. Idag finns det även dukar med teflon i, vilket gör dem mer ”spillsäkra”. Om man har ett begagnat bord kan man tänka på att varje byte av duk gör att man behöver häfta nya hål i bordet. Detta kommer dock aldrig att bli problem förrän man har bytt duken många gånger, uppskattningsvis 10 gånger. Det går även alltid att byta ut träet som duken fästes mot, så biljardbordet är på intet sätt kasserat bara för att man har bytt duk många gånger.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket duk behöver jag?

Vi rekommenderar:

Om du är ovan kan det vara skönt att avrunda dessa siffror uppåt med någon decimeter. Om du vill ha till vallar bör du köpa ytterligare en meter för att vara på den säkra sidan.

Kan man använda vanligt tyg, t.ex. gardintyg som biljardduk?
Att få någon spelkvalitet med vanligt tyg går inte. Tyg för biljardduk är gjord mer rätt tjocklek, täthet vävningsmetod, så att lägga gardintyg på bordet är lika konstigt som att hänga biljardduk i gardinstången.

Behöver jag lim för att fästa duken?
Om du har en träram på undersidan av skifferskivan kan du häfta fast duken med häftpistol. I annat fall behöver du lim.